Informatie over Texel 2018-12-04T20:08:55+00:00

Informatie over Texel

Drie kilometer ten noorden van Den Helder ligt het grootste Nederlandse Waddeneiland Texel. Het eiland is opmerkelijk divers voor haar grootte en is het hele jaar door een populaire toeristische bestemming. Texel is het meest bezochte eiland van Nederland. Toen de Zuiderzee nog bestond, en Nederland handel dreef met verschillende exotische bestemmingen, was Texel een belangrijke plek voor schepen onderweg naar de andere kant van de wereld. Tegenwoordig staat het eiland vooral bekend om haar schoonheid, vriendelijke inwoners en schapen.

Natuur en gezelligheid

Ondanks het feit dat Texel niet groot is heeft het eiland opmerkelijk veel te bieden: bossen, duinen, grote brede witte zandstranden en gezellige dorpjes. Bijna een derde van het waddeneiland is beschermd natuurgebied, waar veel soorten vogels leven. Het Nationaal Park Duinen van Texel omvat eigenlijk het hele duingebied van het eiland en bestaat uit een afwisselend landschap van duinen, bossen en heidevelden. Het is een prachtig en bijzonder gebied waar heerlijk gewandeld kan worden. Ook de Slufter, een getijdengebied in de duinen dat in verbinding staat met de Noordzee en daardoor unieke flora en fauna heeft, is een bezoek meer dan waard. Aan de Waddenzee kant van het eiland kan men het prachtige buitendijkse gebied de Schorren vinden, waar ‘s zomers een grote lepelaarskolonie gespot kan worden.

In de zomer komen bezoekers vooral voor het prachtige ongerepte Texelse strand, waar de verschillende strandpaviljoens voor de nodige gezelligheid zorgen. In de dorpen Den Burg en De Koog kunnen boodschappen worden gedaan, maar ook leuke souvenirs gevonden worden en er kan even worden bijgekomen op een van de leuke terrasjes. Voor dagelijkse boodschappen, voor terrasjes en restaurants kunt u ook uitstekend terecht in De Cocksdorp. In Cocksdorp zijn geen discotheken en andere gelegenheden speciaal voor de jeugd. In de winter is het een stuk minder druk op Texel en kan er perfect van de serene rust worden genoten. Het noorden van het eiland is in de zomer en nog meer in de winter een oase van rust.

Schapeneiland

Op het eiland leven evenveel schapen als mensen (14.000) en Texel kan dan ook met recht een schapeneiland genoemd worden. In de lente staan de dijken vol met schapen en hun pasgeboren lammetjes, een prachtig gezicht. Wol en lamsvlees van Texelse schapen zijn beide van hoge kwaliteit en zijn typische producten van het eiland.

Diverse activiteiten

Texel wordt bereikt per veerboot vanuit Den Helder. Hoewel auto’s toegestaan zijn is Texel toch vooral een typisch fietseiland en het eiland heeft een groot netwerk aan uitstekende fietspaden. Het Rondje Texel van 55 kilometer is een populaire fietsroute die in zijn geheel of in delen gereden wordt. Andere populaire activiteiten op Texel zijn wandelen, zwemmen, paardrijden en windsurfen. Op het eiland kan er ook gegolfd worden, aan het park grenst een 18 holes golfcourse met duinlandschap.

Elk jaargetijde op Texel heeft iets bijzonders. Het diverse eiland is ontspannend, leuk en gezellig en nodigt bezoekers uit voor een heerlijke vakantie tussen dijk en duinen.

Een prachtig gelegen en gerieflijke bungalow voor maximaal 6 personen vindt u bij De Cocksdorp. Onderzoek van de ANWB geeft aan het park waar het huis staat de beste beoordeling van alle Waddeneilanden. De bungalow heeft drie slaapkamers, 2 badkamers, cv en houtkachel, wasautomaat, droogtrommel, afwasmachine en een ruime met struiken omzoomde tuin. Gasten geven onze vakantiebungalow een 9,3!